maanantai 15. huhtikuuta 2013Pari saunaseikkailua


1. Kellarisauna

Puolitoista vuotta sitten päästiin senaikaisen kämppiksen mukaan pieniin saunabileisiin. Kemut saivat jatko-osan pari kuukautta sitten ja päästiin mukaan, vaikkei ex-kämppis ollutkaan maisemissa. Paikka johon tälläkin kertaa suunnattiin, sijaitsee B-alueella hienosto/omakotialueella, ja on jämähtänyt vuosituhannen vaihteeseen, jolloin kaverimme vanhemmat halusivat muuttaa keskustaan, mutteivat kuitenkaan vielä luopua vanhasta asunnostaan.

Tälläkin kertaa illanvieton kaksi pääelementtiä olivat alkohooli ja 90-luvun musiikki.

Photo: Camilla
Koivuviinaa ja basilikaa. 

Photo: Camilla
Pelattiin vähäsen Super Mario Kartia. Jea!


Olishan siellä toki ollut jokunen muukin peli tarjolla.

Sit myö mentiin saunaan! Semmoinen pieni koppi se oli edelleenkin, mutta jotenkin mahottoman hyvät löylyt mielestäni! Mehevät, ja happeakin riitti. Heitin löylyä oikein kunnolla aka niin maan perkeleesti, että siinäpä ei Saksa-poika kauaa lauteilla kestänyt.

Monien löylyjen ja vilvottelujen jälkeen lisää laatumusaa, naksuu ja viunaa ja sitten sammahdin tyytyväisenä kuin pieni lapsi sohvannurkaan. 


2. Finnische Sauna in F'hain

Saunaa on kyllä tänä vuonna tullut kaivattua hyvin paljon. Ilmat kun ovat olleet niin koleat eikä meillä sitä kylpyammettakaan ole korvikkeena. Viime viikolla käytiin tsekkaamassa Friedrichshainissa Kaminsauna. Siellä oli "suomalainen sauna", höyrysauna, infrapunasauna ja pari semmosta kuumahkoa saunaa ilman löylyjä.

Sisääntullessa jokainen sai heittää noppaa ja kolmella kutosella olisi päässyt saunomaan ilmaiseksi!

Ei osunut kohdalle, joten jouduttiin maksamaan kymppi per lärvi ja femma avainpanttia.

Puolentunnin välein oli suomalaisessa saunassa löylytys. Varttia vaille pikkulöylyt ja vartin yli isot. Mentiin hyvissä ajoin istumaan lauteille odottamaan löylytystä. Joku kymmenen minsaa siinä ehdittiin vähän hikoilla kun Saunameister (nainen tällä kertaa) tuli kipposensa kanssa. Hieman pöyristynyt ilme oli kasvoillaan, sillä meidän lisäksi jotkut muutkin keskenään jotain juttelivat. "Saunassa ei saa puhua" sanoi hän ja viittasi isoon "Bitte Ruhe" -kylttiin saunan seinällä. Porukka hiljeni ja jääpalakulho lähti liikkeelle. Siitä sai jokainen ottaa muutaman palan, joilla voisi sitten vilvoitella kehoaan, jos käy paikat liian kuumaksi.

Sitten saunamaister raikasti ilman lassoamalla pyyhettään ennen kuin alkoi valella tällä kertaa eukalyptuksella hajustettua vettä kiukaalle. Seurasi kahdet kunnon löylyt (tai no valelut), joiden välissä ja jälkeen saunottaja kävi löyhyttelemässä pyyhettä jokaisen kasvoille. Lopuksi valutti loput vedet kiukaalle, kippasi jäät päälle ja sanoi bitte schön ennen kuin poistui. Ainiin, sai yksi meidän seurueesta varoituksen myös laudepyyhkeensä vääränlaisesta asettelusta - sen täytyy ulottua myös jalkojen alle, sillä lauteille ei saa valua hikeä.

Photo: sauna-berlin.de/index.php/fhain
Yllättävän kovat löylyt oli. Tai sillä tavalla uuvuttavat (kun oltiin siellä vielä vähän turhan aikaisinkin odottamassa), että otti vähän pumpun päälle. Saunan jälkeen kävin pikasuihkussa, dippauduin pikkuiseen kylmäaltaaseen ja siirryin ulos makaamaan.

Photo: sauna-berlin.de/index.php/fhain
Kunhan olo oli balansoitunut, käytiin vähän istuskelemaasa höyrysaunassa, jossa sielläkin oli vaihtuvat värivalot (ihan kuin siinä suomalaisessa ja muissakin saunoissa). En muista miten oli höyryhuoneen laita, mutta muissa saunoissa oli myös sterkat joista kuului new age -musaa. Poistuin höyrysaunasta, josta en ollut kovinkaan vakuuttunut ja otin pikaisen jalkakyvyn.

Ennen seuraavia löylyjä siirrytiin takkahuoneeseen juomaan yhdet oluset.

Photo: sauna-berlin.de/index.php/fhain
Pojat ottivat toiset ja minä lähdin katsomaan mitä yläkerrasta löytyi. Löytyi sauna, jossa sain makoilla itsekseni, kuunnella lintujen ääniä ja meren kohinaa kun valaistuksen väri vaihtui hitaasti punaisesta keltaiseen. Ehti siinä sen verran hikikin nousta pintaan, että kävin saunan päätteeksi nykäisemässä ämpärillisen kylmää vettä niskaani.

Photo: sauna-berlin.de/index.php/fhain 
Oli hauskaa! Suomalaisen saunan pikkulöylyt olivat semmoinen pikkukannullinen tuoksuvettä (alle litralta näytti). Ja tietysti joka kerta uudella tuoksulla.

Halusin vielä kerran käydä isoissa löylyissä. Sitä odotellessa istuskelin hetken infrapunasaunassa, joka oli siis vain lämmin huone, jossa oikeastaan pitäisi istuksia 20-30 minsaa. Homma ei perustu hikoiluun mitenkään vaan infrapunasäteet saavat aineenvaihduntaan vauhtia ja kuona-aineet liikkeelle.

Photo: sauna-berlin.de/index.php/fhain
Vikalla kerralla mentiin just passeliin aikaan löylyihin eli juuri ennen löylyttäjän saapumista ja tavallaan olisihan sitä kovemmatkin löylyt voinut ottaa. Mutta varsin tyydyttynyt olo oli kuitenkin sen kolmisen tunnin saunaseikkailun jäljiltä. Hiustenpesu vaan oli vähän hankalaa, kun suihkusta tuli vettä se 3-4 sekuntia kerralla...

Kyllähän se joka kerta jaksaa kummastuttaa ja huvituttaa, kuinka täällä saunassa ei saa hikoilla, puhua, eikä heittää itse löylyä - ja kutsuvat sitä suomalaiseksi saunaksi! Hah! Ehkä täällä koko saunominen on enemmänkin sellaista luxus/spa/meditaatio-hoitoa, ettei sitä voikaan ihan verrata. Ja toisaalta, olishan se hassua jos kaikilla suomalaisilla olisi henkilökohtainen Saunamaister jossain komerossa valmiudessa joka iltaiseen löylytykseen.


Translation: Two different kind of Sauna adventures:
1) A little sauna party in a basement of a friend. Including 90's hits and birch booze. Very good sauna! Moist and hot enough - I was able to breath, and what's best: to throw water over the stones myself - without being a Saunameister, OMG!
2) Kaminsauna in Friedrichshain. Quite typical German Finnish Sauna: talking in sauna is forbidden, you shouldn't sweat on the wood, Saunameister comes in every half an hour to pour water with some aroma to the stones and then starts fanning with the towel. The place was really nice and I most definitely needed those couple of hours relaxing and enjoying sauna, but how Finnish is that really? :)


8 kommenttia :

 1. Huh, aika kova komento saunassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä!!! :D Saksalainen saunanhenki on ilmeisen tuima ja tarkka.

   Poista
 2. Voi että nauroin! :'D Olisivatpa yllättyneitä jos tulisivat tänne Suomen saunaan... Ihan tulee mieleen vanha Mikki Hiiri -sarjis, jossa matkustivat Suomeen. Heti lentokentälle tultuaan, Mikki meni saunaan (siinä kentän vieressä siis) ja siellä oli kaikki pyyhkeet päällä, pörrötossuissa ja kädessä "vihdat"... jotka olivat yksi lehdetön suora oksa.

  Suomalainen sauna... eipä ole muilla hajuakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhehhee :D Muistan kuinka jokunen vuosi sitten täkälainen saksanopettajakin luuli että me vihdotaan jollain kuivilla risuilla :/

   Poista
 3. Voisi olla kyllä hauska päästä kokeilemaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kertoa että on varsinainen elämys! :)

   Poista
 4. Plus tietysti se Finnische Saunan vapautunut unisextailu, joka on myös täysin suomen vastakohta. Suomessa suomalaiset naiset uskaltautuvat miesten kanssa nakuina saunaan vaan kovassa kännissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Huomionarvoinen pointti! Tosin onhan täälläkin monissa saunoissa jokin viikonpäivä pyhitetty naistenvuorolle.

   Poista

Tee mun päivä ja jätä kommentti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>