perjantai 25. joulukuuta 2009



One Little Christmas Eve, Please

Jouluaattomme


Olin eilen vielä 8-12 töissä. Kotiuduttuani aloin keittelemään joulupuuroa.


Siitä tuli täydellistä!


Saksalaiset syövät riisipuuroa käsittääkseni vain makeana ja kylmänä riisifrutti-versiona. Tämän "maitoriisin" pakkauksen ohjeella sain kuitenkin tehtyä ihan oikean makuista joulupuuroa - jätin vain sokerin pois. Eli kahden hengen annokseen tuli 125 g riisiä, 750 ml täysmaitoa ja 1 tl suolaa.



Joulupuuro nautitaan kera voisilmän, kanelin ja sokerin. Ohessa tuoremehua ja ruisleipää juustolla. Mikko sai mantelin :)


Aamiaisen tai siis lounaan jälkeen oli ohjelmassa kuusen pystyttäminen.


Kuusi löytyi lähistöltä ja varsinainen valioyksilö onkin! 19e. Pieni kämmi kävi vaan kuusenjalan suhteen: Tiistaina käytiin Kauflandissa tekemässä kaikki jouluostokset. Ainoastaan 14 euron hifi-kuusenjalka jätettiin ostamassa - ajateltiin että käydään seuraavana päivänä ostamassa läheltä joku tavallinen ja halvempi. Aatonaaton iltana sitten käveltiin edestakaisin lähikatua, eikä mistään kaupasta löydetty jalkoja. Yhdessä omituisen tavaran kauppa-kioskissa oli pramea laattajalka hintaan 20 e, joka ei meille kelvannut jo hintansakaan puolesta. Monen kaupan jälkeen iski epätoivo. Mikko kävi kysymässä kuusenmyyjältä vinkkejä ja se olisi myynyt meille valurautaisen edelleen hintaan 20 e. Jätettiin ostamatta ja itkien käpsittiin kotiin kauppojen sulkiessa oviaan. Aattona vielä kun puuroa keittelin Mikko kävi katsastamassa yhden kaupan, johon oli saanut siltä myyjältä vinkin - tietysti loppu kaikki kuusenjalat. Ei siis auttanut muu kuin kehitellä jokin systeemi itse.



No, voin kertoa että kuusenjalkaa on aika vaikea korvata. Etenkin kun kuusen runko on käyrä ja alimmat oksat tosi alhaalla. Säätämiseen meni aikaa tunti jos toinenkin.


Tsemppiä haettiin Amaretolla terästetystä Glühweinista. Liekö osittain senkin ansiota, mutta turhautuneina päätettiin luopua molempien suosimasta perfektionismista. Kuusi pysyy pystyssä, mikä tärkeää, ja jos se vähän vinossa onkin, tekee se siitä vain sympaattisen ja persoonallisen.


Kukkaruukussa iso kivi. Kuusenjalka lasipurkissa, joka ruukussa ja siellä täällä puukiiloja. Vihdoinkin päästiin koristelemaan! Omatekemien foliopallojen lisäksi kuusen ripustettiin tietysti valot, hopeinen nauha, punainen tähtinauha ja punaisia pikkupalloja. Punainen tähti kruunaa ylpeyden aiheemme.


Saunaa kun ei asunnostamme valitettavasti löydy, kävimme joulukylvyssä.

Olin pihtaillut tuommoista kylpypalloa tätä hetkeä varten. Siitä liukeni kylpyveteen jotain ihmeellistä rentouttavaa ainetta. Lisäksi oli havun tuoksuista kylpyvaahtoa. Laskettiin vuorotellen ammeeseen kuumaa ja kylmää täydennysvettä, niin tuli aika saunovakin fiilis.

Kun tultiin kylvystä huomattiin että kuusen alle oli ilmestynyt paketteja!



Hämmentävän paljon paketteja! Juuri ja juuri aaton puolella ehdittiin avata lahjat (luulisin), koska kylvyn jälkeen ruvettiin valmistamaan jouluateriaa ja siinä lomassa soiteltiin Suomeen kotiväille joulutoivotukset.

Jouluaterimme koostui seuraavista:


Mätiä, smetanaa (Schmand, mielestäni kyllä löysempää kuin smetana suomessa?) ja paistettua sipuli-sienisilppua.


Roquefort-juustolla täytetyt herkkusienet.


Lohta ja punajuurisalaattia.


Fetasalaattia (jäävuorisalaattia, tomaattia, punasipulia, fetaa, mustia oliiveja, balsamicoa, kylmäpuristettua rypsiöljyä ja krutonkeja)


Kinkkua, valkosipuli-kerma-perunalaatikkoa, punaviinikastiketta.

Kinkku löytyi nimellä "Kassler-Lachs gegart". Ei tiedetty ostohetkellä mitä tuo tarkoittaa, mutta googlauksen perusteella ihan vaan sianlihaa, jossa ei ole luita ja siis tuohan oli jo kypsää, mutta halutessaan sen saattoi laittaa uuniin, jolloin lihasta tulee mureampaa. Laitettiin reiluksi tunniksi kaasu-uuniin 4:lle (200 astetta) ja vitsit siitä tuli täsmälleen oikean makuista, ihanaa!

Valkosipuli-kermaperunalaatikko sisältää yllätten perunaa lohkottuna, sipulin pilkottuna ja aika monta valkosipulinkynttä viipaloituna (5-6), suolaa, pippuria, purkin kermaa ja sen jatkeena vähän vettä. Reilun tunnin oli tämäkin uunissa samassa lämpötilassa. Välillä möyhensin.

"Kastikkeesta kokki tunnetaan." Ja senkus - puneviinikastikkeeme tuli suoraan purkista. Mikko kuumensi ja se sopi täydellisesti lihalle.


Jotenkin kummallisesti punaviinivalintakin osui täysin nappiin:

Joulun kunniaksi panostettiin punkkuun ja ostettiin vähän kalliimpi, 3-4 euron chileläinen viini "Espiritu de Chile, Caberet Savignon". Luoja että maistui viini ja ruoka hyviltä!


Kun oltiin päästy siihen pisteeseen Asti, että istuttiin jouluisten herkkujen ääressä kynttilän valossa, klassinen musiikki taustalla soiden, oli aika juhlistaa hetkeä korkaamalla kuohuviini.

Skumppaa siis alkupalojen kanssa (mäti + smetana, lohi, täytetyt herkkusienet).

Huikean jouluaterian jälkeen avattiin paketit. Oli kyllä ihania lahjoja, kyllä pukki tietää! (Lahjaesittelyä luvassa seuraavissa postauksissa - kuvamateriaali löytyy jo)

Pakettien aukomisen jälkeen oli tosi poikki olo, eikä jaksanut enää väsätä kaavailtua juustotarjotinta. Halusin kuitenkin maistaa saksanpähkinä-juustoa, joten Mikko toi eteeni tällaisen lautasen:


Harmikseni se ei ollutkaan mantelijuuston kaltaista makeaa juustoa vaan enemmänkin sulatejuustoa! Eikä siis oikein sopinut päärynän kanssa ollenkaan. Höh. Sitten nukahdinkin.



Tänäänkin on ollut ihana päivä, siitä lisää seuraavalla kertaa. Ihanaa joulunjatkoa! Nyt käymme tutuksi tulleiden herkkujen kimppuun uudelleen. Saa nähdä käykö tämän iltainen punaviinimme yhtä hyvin, Merlottia tiedossa nähkääs.


The 24th: We had a very nice and relaxed Christmas eve without forgetting some traditions:
  • Christmas started after noon when I got home from work. Rice porridge with butter, cinnamon and sugar.
  • Our Christmas tree was decorated with red and silver and it's beautiful and very individual (a bit diagonal because we didn't have the stand.. and it really took some time before we were ready to decorate it.. and because it started to become somewhat nerve wracking we decided to start drinking Glühwein with Amaretto - that's German btw.)
  • Because we couldn't go to Christmas sauna, we had a super relaxing Christmas bath.
  • While we were taking our bath some presents had appeared under the tree. Lots of them!
  • We prepared and enjoyed our Christmas meal that had everything (except rutabaga casserole) and even extra gourmet specials.
  • We opened the presents, which were just lovely and I fell asleep.
  • Today has already also been wonderful, stay tuned to find out what I got from Santa and how we spent the Christmas Day and, how I broke one of my Xmas traditions!

2 kommenttia :

  1. Tutun oloisia herkkuja ja kuusikin näytti kauniille - hyvä tyä.

    VastaaPoista

Tee mun päivä ja jätä kommentti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
>